loading...
به سوی نور
behrooz بازدید : 329 پنجشنبه 21 آذر 1392 نظرات (4)

در این مقاله با توجه به روایات به برخی از فواید دعا اشاره می كنیم: 
1. كسب معرفت: از شرایط دعا، به دست آوردن معرفت لازم برای شناخت خود و خداست. اینكه انسان بداند فقیر محض است و در همه چیز محتاج خداست و خداوند بی‌نیاز از دیگران و برآورنده نیاز دیگران است و بداند كه هیچ چیزی بدون اراده خداوند واقع نمی‌شود و هرچه را او اراده كند بی‌درنگ محقق می‌شود. »انما امره اذا اراد شیئا ان یقول له كن فیكون« [1] با این معرفت انسان با تمام وجود و با اخلاص دعا خواهد كرد و همین باعث اجابت آن می‌شود. امام صادق ـ علیه السّلام ـ در بیان آیه «فلیستجیبوا لی و لیؤمنوا بی» می‌فرمایند: » یعنی مردم بدانند كه خداوند قادر است هر آنچه را بخواهند به آنان عطا كند.«[2] و وقتی از آن حضرت درباره علت عدم استجابت دعا پرسیدند، فرمود: » چون شما كسی را می‌خوانید كه او را نمی‌شناسید.«[3] 
2. آرامش روانی: گاهی انسان در زندگی روزمره خود گرفتار مشكلاتی می‌شود كه بر طرف كردن آن از توانش خارج است. و » وارد آمدن فشار برای انجام كارهایی فراتر از توانمندیهای آدمی در وی اضطراب ایجاد می‌كند و این اضطراب را نمی‌تواند مدت درازی تحمل كند.«[4] بهترین راه حل برای از بین بردن اضطراب و به دست آوردن آرامش، دعا و راز و نیاز با خداست چرا كه دعا برقراری ارتباط بنده با خداست. خدایی كه بر هر كاری تواناست. این ارتباط انسان را امیدوار و دلگرم به قدرتی برتر می‌كند كه اگر صلاح بداند به راحتی آن فشارها و سختی‌ها را برطرف می‌كند. 
3. خودسازی: برقراری ارتباط با خداوند و با او به راز و نیاز پرداختن در صورتی امكان‌پذیر است كه اعمال او خلاف خواست پروردگار نباشد. قرآن كریم می‌فرماید: » خداوند دعای كسانی را اجابت می‌كند كه ایمان داشته باشند و عمل صالح انجام دهند« (شوری، 26) پس سخن گفتن با خدا و طلب حاجت از او، دلی پاك و عملی صالح لازم دارد. چنانكه حضرت علی ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند:» پرهیزگار باشید و اعمالتان را صالح و درونتان را برای خدا خالص كنید تا خداوند دعایتان را اجابت كند.[5]« و چون شرط به اجابت رسیدن دعا، ترك گناه است، كسی كه حقیقتا درخواستی از خدا دارد، مراقب اعمال و رفتار خود خواهد بود. 
4. از بین بردن خودخواهی: برای استجابت دعا بهتر است انسان اول برای دیگران دعا كند سپس برای خود. چنانكه امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: » هر كس چهل مؤمن را قبل از خود دعا كند، دعایش مستجاب می‌شود.«[6] همچنین پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرمایند:» وقتی كسی از شما دعا می‌كند آن را عمومیت دهد - و برای دیگران هم دعا كند - چرا كه باعث اجابت دعاست.«[7] طلب خیر برای دیگران در واقع مبارزه درونی با انحصار طلبی و خودخواهی است. 
5. نجات از دوزخ: رسول اكرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرمایند: » در قیامت امر می‌شود عده‌ای را به جهنم ببرند ، خداوند به مالك جهنم می‌فرماید: به آتش بگو پاهایشان را نسوزاند چونكه با آن به مساجد می‌رفتند، صورتشان را نسوزاند به خاطر وضو گرفتنشان و دستهایشان را نسوزاند چون هنگام دعا دستها را بالا می‌گرفتند...»[8] 
6. تشویق به فعالیت: امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: » دعای چهار نفر اجابت نمی‌شود: یكی از آنها كسی است كه در خانه بنشیند و از خدا روزی طلب كند.[9]« و حضرت علی ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: » دعا كننده بدون عمل مانند تیرانداز بدون كمان است كه هیچ گاه دعای او به اجابت نمی رسد.[10] كسی كه واقعا می‌خواهد دعا كند باید حداكثر شرایط اجابت آن را رعایت كند. یكی از آن شرایط كار همراه دعاست. 
7. محبوبیت نزد خدا: انجام هر عبادتی انسان را محبوب درگاه حق تعالی می‌كند و دعا یكی از آن عبادات و بلكه افضل آن است. خداوند در قرآن كریم از حضرت ابراهیم به خاطر دعاكردنش تعریف و تمجید می‌كند. 
» ان ابراهیم لحلیم اوّاه منیب«(هود/75) امام باقر ـ علیه السّلام ـ در بیان این آیه می‌فرمایند:» اواه كسی است كه بسیار دعا می‌كند.[11]« 
8. جلب روزی: خداوند روزی دهنده تمام مخلوقات است اما با دعا می‌توان نعمتهای بیشتر و بهتری به سوی خود جلب كرد. پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرمایند: »رزق و روزی به عدد قطرات باران از آسمان بر زمین نازل می‌شود تا هر كس به اندازه خود دریافت كند، لكن خداوند زیاده دهنده است پس از فضل خداوند نعمتهای بیشتری درخواست كنید.[12] 
9. دفع بلا: امام سجاد ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: » دعا و بلا با هم هستند تا روز قیامت و دعا بلا را دفع می‌كند حتی در حالیكه نزول بلا قطعی شده باشد.«[13] و حضرت علی ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: » امواج بلا را با دعا دفع كنید.«[14] 
10. تقویت روحیه احساس مسئولیت نسبت به جامعه: دین اسلام همه ابعاد زندگی اجتماعی و فردی انسان را مورد توجه قرار داده است. همه افراد را نسبت به یكدیگر و جامعه مسئول می‌داند و این مسئولیت را در قالب امر به معروف و نهی از منكر به عنوان یكی از فروع دین واجب كرده است و یكی از شرایط استجابت دعا را این وظیفه می‌داند. امیرمؤمنان می‌فرمایند:» امر به معروف و نهی از منكر كنید تا خداوند دعایتان را مستجاب كند.[15]« و همچنین در وصیت خود به فرزندانش می‌فرماید:» امر به معروف و نهی از منكر را ترك نكنید، مبادا خداوند اشرار امت را بر شما مسلط كند، بعد شما هرچه دعا كنید، اجابت نشود.[16]« 
11. شفای دردها: امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: »دعا كنید چرا كه دعا شفا دهنده دردهاست[17]« 
12. به دست آوردن منزلت نزد خدا: امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرمایند: »نزد خداوند متعال، مقام و منزلتی هست كه كسی به آن نمی‌رسد مگر با درخواست و دعا[18]«. 
محمد حسن باقری


[1]. یس/82 
[2] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 93، ص 323. 
[3]. علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 93، ص 368. 
[4]. ریچارد/تكینسون، روانشناسی هیلگارد، ج 2، ص 152. 
[5]. شیخ حر عاملی، مستدرك الوسایل، ج 5، ص 269. 
[6]. شیخ كلینی، كافی، ج 2، ص 509. 
[7]. همان، ص 487. 
[8]. ابن ابی جمهور احسائی، عوالی اللآلی، ج 1، ص 360. 
[9]. شیخ كلینی، كافی، ج 2، ص 511. 
[10]. نهج البلاغه، ص 534. 
[11]. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 9، ص 293. 
[12]. همان، ص 289. 
[13]. شیخ كلینی، كافی، ج 2، ص 469. 
[14]. نهج البلاغه، ص 495، كلمات قصار 146. 
[15]. شیخ حد عاملی، مستدرك الوسایل، ج 5، ص 266. 
[16]. نهج البلاغه، نامه 47. 
[17]. شیخ كلینی، كافی، ج 2، ص 470. 
[18]. همان، ص 466. منبع: اندیشه قم

 

 

 

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط behrooz در تاریخ 1392/09/26 و 19:48 دقیقه ارسال شده است

باسلام خدمت کاربرمحترم ashena:
بسیارممنونم وخوشحالم که این مطلب مورد توجه شما ودیگرکاربران محترم سایت قرارگرفته است.
ممنونم که بادقت نظرخود توضیحاتی زیبا برای این مطلب گذاشتید.
بنده بانظرشماکاملا"موافقم و اجابت دعارا منوط به نوع درخواست و پیش تلاشی که خودمان برای اجابتش مینماییم میدانم.
خداوند میفرماید:بخوانیدمرا تااجابت کنم شمارا
واین به نظربنده یکی اززیباترین جمله هایی است که خداوندمتعال به بندگانش فرموده است.
ممنونم ازشما

این نظر توسط آشنا در تاریخ 1392/09/25 و 9:14 دقیقه ارسال شده است

با سلام
ضمن تشکر از مطلب خوب و مفیدتان
به اعتقاد بنده علاوه بر موارد دوازده گانه که به زیبایی بیان نمودید ، می توان از دید دیگری نیز به موضوع نگاه کرد که به ارتباط کلامی انسان و خدا بازمی گردد . به عبارت دیگر ، ارتباط کلامی خداوند با انسان از طریق وحی و قرآن کریم بوده است ولی ارتباط کلامی انسان با خدا ، می تواند در قالب دو مورد زیر باشد :
1 - دعا ( که در شکل متعالی تر به نیایش تبدیل می شود ) که شاید ساده ترین شکل ارتباط کلامی انسان با خداوند باشد و شاید اگر از قالبهای رسمی و بعضاً تکراری آن بیرون آید ، شکل بهتری به خود گیرد زیرا هیچ عاشق و معشوقی از کلمات و عبارات از پیش تعیین شده و تکراری استفاده نمی کنند و باید کلمات و جملات از دل بیرون آید ( هر چند که بعضاً ساده انگارانه و حتی ظاهراً اشتباه باشد مانند داستان موسی و شبان یا آن چه مرحوم دکتر شریعتی نقل می کنند که روزی مردی روستایی در کلیسا پس از دعا و نیایش گفت خدا را دیدم و عجب است خدایی که خود را از دید فلاسفه و اندیشمندان و ادبا و فقها بعضاً پنهان می کند ، خود را به روستازاده ای ساده نشان می دهد )
2 - هر گونه ارتباط کلامی دیگر که نمی دانم نام آن را می توان دعا گذاشت یا خیر اما مطمئنم که تاثیری کمتر از دعا بر انسان ندارد مانند گفتگوها ، نجواها و حتی درد دلها و شکواییه ها و گلایه هایی که هر کدام با خدای خود داریم یا حتی سوالاتی که در خلوت خود از خداوند می پرسیم که مثلاً خدایا چرا این دنیا را خلق کردی یا چرا این ، چنین است و آن ، چنان .
به هر حال بنده که خداوند را بسیار ساده و غیر هراس آور می بینم و به نظرم می رسد که اگر خداوند را زیبا ، منطقی و همراه بشر ببینیم ( چنان که واقعاً همین طور هست ) شاید شکل دعاهایمان نیز تغییر یابد .
آخرین نکته آن که شکل دیگر دعا ، دعای عملی است . اگر دعا را به معنای درخواست و تقاضای کمک و همراهی ببینیم ، طبیعتاً اولین پاسخ خدای معقول و منطقی آنست که چه کاری کرده اید که تقاضای نتیجه دارید ( چه کاشته اید که تقاضای ثمر و میوه دارید یا به اصطلاح این حقیر ، چه برای صعود که حاجت هبوط ) . وقتی خداوند می فرماید لیس للانسان الّا ما سعی ، معنیش اینست که اگر تلاش نکنید ولی هزاران سال دعا کنید ، نتیجه اش کمتر از آنست که ذره ای عمل کنید و هیچ دعا هم نکنید زیرا عمل انسان ، نوع دعوت و دعایش برای یاری و همراهی خداوند را تعیین می کند . از این دیدگاه ، دعا جنبه ارتباط منطقی با خداوندی را پیدا می کند که خودش استاد منطق و استدلال و عقلانیت است .
باز هم ممنون بابت ارسال مطلب خوبتان

این نظر توسط mozhgan در تاریخ 1392/09/24 و 0:38 دقیقه ارسال شده است

بسیار مطلب بجایی بود معتقدم که دعا مخصوصا دعای پدر و مادر در زندگی خیلی تاثیر دارد خیلی ممنون از شما

این نظر توسط معصومه در تاریخ 1392/09/21 و 23:09 دقیقه ارسال شده است


موضوع خوبی را انتخاب کردید . واقعا دعا کردن به انسان آرامش می دهد . البته اگر با تمام وجود با آفریدگار خود سخن بگویی و درددل کنی .
" خدایا لذت دعا کردن را از ما نگیر ، چون حلاوتی در دعا کردن واقعی وجود دارد که در هیچ چیز نیست . "


کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 363
  • کل نظرات : 1138
  • افراد آنلاین : 3
  • تعداد اعضا : 32
  • آی پی امروز : 100
  • آی پی دیروز : 79
  • بازدید امروز : 479
  • باردید دیروز : 259
  • گوگل امروز : 7
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 1,643
  • بازدید ماه : 4,182
  • بازدید سال : 21,088
  • بازدید کلی : 453,849